Op 15 mei 1894 ging aan het Noordeinde in Den Haag boven de fourniturenwinkel ‘De Katoenbaal’ het Damesleesmuseum van start. Dit Damesleesmuseum, een bibliotheek voor vrouwen, bestaat in 2018 nog steeds.

Oproep tot het doen van voorstellen voor bekroning van de beste masterscriptie, het beste artikel en de beste dissertatie op het gebied van de Nederlandse letterkunde 2016 en 2017. Voordrachten c.q. inzendingen kunnen worden gedaan tot 1 mei 2018.

Michiel van Kempen | 9 februari 2018
De dichter van één keer per jaar

Van het meest curieuze boekje in mijn Caraïbische collectie kan ik niet zeggen hoe het heet. Het heeft namelijk geen titel, het kent geen paginering, het heeft geen plaats en jaar van uitgave, er wordt geen uitgever vermeld, geen ISBN. Alle teksten staan in kapitalen en in cursief, alleen het vierregelige voorwoordje en een dankwoordje zijn niet cursief gezet, wèl in kapitalen. Kortom: dit is een boekje dat titelbeschrijvers radeloos zou maken. Toen ik in de jaren ’90 samen  met Kees van Doorne werkte aan de Suriname-catalogus van de Universiteitsbibliotheek van Amsterdam kostte het ons altijd de grootste moeite om titels die niet bij een officiële uitgeverij waren uitgekomen toch beschreven te krijgen. Maar we hielden vol. Alle grote dichters en schrijvers uit het Nederlands-Caraïbisch gebied hadden immers werk in eigen beheer uitgebracht: Boeli van Leeuwen, Michael Slory, Frank Martinus Arion, Shrinivási, Tip Marugg, Astrid Roemer, Pierre Lauffer, Bea Vianen en ga zo maar door. Dat er geen uitgever bij te pas kwam in  Suriname, Curaçao, Aruba…, betekende nog niet dat het om onbelangrijk werk ging.......

februari 2018
vrijdag 16 februari, OBA-Theater, 7de etage van de Centrale Openbare Bibliotheek, Oosterdokskade 143, Amsterdam.
De vijfde Cola Debrotlezing van de Werkgroep Caraïbische Letteren, gehouden door columnist en schrijver Stephan Sanders.
zondag 18 februari, Witte kerkje, Simonshaven
Festival rondom dichteres Augusta Peaux, met o.a. Mario Molegraaf, Jana Beranová en Paul Boute.
zondag 18 februari, De Nieuwe Liefde, Da Costakade 102, Amsterdam
Middag over de poëzie van Komrij, met o.a. de presentatie van de nieuwe verzamelbundel.
vrijdag 23 februari, Zaal 003, Lipsius-gebouw, Cleveringaplaats 1, Leiden
zaterdag 24 februari, Sociëteit De Vereeniging, Kazernestraat 38b, Den Haag
Groot debat over de toekomst van onze taal, met o.a. René Appel, Geert Van Istendael, Lieke Kézér en Jean-Pierre Geelen.
dinsdag 27 februari, Boekhandel Kooyker, Breestraat 89, Leiden
Lezing naar aanleiding van de zojuist verschenen biografie 'Jacob van Lennep. Een bezielde schavuit'.
maart 2018
vrijdag 23 maart, Oude Sterrewacht, Sterrenwachtlaan 11, Leiden
Lezingen en workshops, met o.a. Jaap Goedegebuure, Elly Kamp en Gé Vaartjes.
april 2018
dinsdag 3 april, Spui25, Spui 25-27, Amsterdam
Reprise van de publiekslezing 'Slavernij in de vroegmoderne kunsten'. Met o.a. Lieke van Deinsen, Eveline Sint Nicolaas, Sarah Adams en Mark Ponte.
juni 2018
vrijdag 8 juni
De NBV viert op 8 en 9 juni haar vijfentwintigjarig bestaan met een jubileumcongres en een dag vol spannende activiteiten.
augustus 2018
zaterdag 25 augustus, Dodrechts Museum, Dordrecht
Het jaarcongres van Werkgroep De Zeventiende Eeuw draagt als titel '1618 – Paniek in de Republiek'.
maart 2019
donderdag 21 maart, KU Leuven
Jaarcongres met als thema 'Portraits & Poses: Representations of Female Intellectual Authority, Agency and Authorship in Early Modern and Enlightenment Europe.'
toon in de agenda berichten van:
caraibische-letteren
indisch-nederlandse-letterkunde
18e-eeuw
nbv
17e-eeuw

bekijk hier de uitgebreide agenda

heeft u informatie voor in de agenda? meld het de redactie
twitter