Column archief
Moesapi, een vergeten gedicht over de Atjehoorlog | 2 apr 2024
Coen van ’t Veer

Sommige literaire werken staan na het verschijnen enige tijd in de belangstelling en verdwijnen vervolgens na verloop van tijd onder het stof van de geschiedenis. Een enkele keer wordt zo’n werk alsnog aan de vergetelheid ontrukt,… lees verder…

Vergeten verleden | 13 mrt 2024
Rody Chamuleau

Op zoek naar vergeten (literair) verleden verzeilde ik in Harderwijk, voorheen een stadje aan de Zuiderzee met een bevolking van voornamelijk vissers, studenten en soldaten. Bij het grote publiek is het vooral bekend vanwege de palingrokerijen… lees verder…

Scheiding | 27 feb 2024
Liesje Schreuders

Hebben wij dit gedaan? Jij en ik – wij zijn al zo lang vrienden. Geboren in hetzelfde jaar, dat het laatste jaar van de polarisatie ging heten. Daarna groeiden we op terwijl de stad om ons heen… lees verder…

Het nieuwsgierige papier | 12 feb 2024
Nicolette Smabers

Heeft de drukletter zijn beste tijd gehad, is presenteren op papier passé? Moeten we ten gunste van de digitale snelweg onze boekenkasten slopen, hun inhoud tot pulp laten vermalen? ‘Ik denk niet dat we hier goed… lees verder…

Nijhoff in Gelderland | 26 jan 2024
Rody Chamuleau

In de boekenwereld wordt de naam Nijhoff veelal geassocieerd met Den Haag, waar de dichter Martinus Nijhoff (1894-1953) werd geboren en waar hij stierf, al heeft hij vele adressen elders bemand; ook in Gelderland kende hij… lees verder…

Nazomer | 9 jan 2024
Liesje Schreuders

’Godverdomme,’ zegt mijn vriend die bezig is in mijn nieuwe huis een paar planken op te hangen. ’Nu is deze ook naar de klote.’ Hij is al zes weken bezig en hij heeft al twee klopboormachines kapot geboord… lees verder…

Over de angst voor het onverklaarbare in ‘Max Havelaar’ | 23 dec 2023
Tom Phijffer

Goena goena bestaat nog steeds! Het animistisch geloof in de natuur is springlevend, in Indonesië en in Nederland. Ter geruststelling van de onwetenden onder de Hollanders: u weet er net zo weinig van als een select groepje… lees verder…

Een verluchte Bijbel uit Diepenveen | 6 dec 2023
Suzan Folkerts

Dankzij een fellowship van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde kan ik in 2023 gedurende drie maanden intensief onderzoek doen naar middeleeuwse handschriftenproductie in Deventer en omgeving. In de Athenaeumbibliotheek in Deventer, waar ik werk, worden circa… lees verder…

‘De eilanden’ van Albert Alberts. Postkoloniaal of post-koloniaal? | 22 nov 2023
Tom Phijffer

Postkoloniale inzichten in de Nederlandse literatuurwetenschap zijn niet hetzelfde als post-koloniale inzichten in het algemeen. Het lijkt een semantische discussie maar dat is het geenszins. Dit besefte ik pas toen ik najaar 2021 kennismaakte met het… lees verder…

Leven van persmagnaat Dominique Berretty verbeeld in een roman | 6 nov 2023
Gerard Termorshuizen

Groot was mijn verbazing toen ik verleden jaar een mailtje kreeg van Alide Wormser met daarin de mededeling dat ze in haar familiearchief het typoscript had aangetroffen van een door haar overgrootvader C.W. Wormser (1876-1946) geschreven… lees verder…

oudere berichten ►