gepubliceerd op 3 juli 2019
Nieuwe titels in de DBNL

Voor de zomermaanden juli en augustus verschijnt er weer een flink aantal nieuwe titels online in de DBNL, waaronder (zeer toepasselijk) veel reisverhalen, van schrijvers Cees Nooteboom en A. den Doolaard. Nooteboom schreef in de jaren zestig voor de Volkskrant korte reisverhalen en Den Doolaard werkte samen met fotograaf Cas Oorthuys aan de Contact foto-pockets die liepen van 1951 tot 1965. Van Nooteboom verschijnen vier titels online, van Den Doolaard acht, waaronder enkele van bovengenoemde pockets.

Ook nieuw in de DNBL is Het monster van de oorlog, waarin een verzameling liedjes en gedichten over de Eerste Wereldoorlog wordt gepresenteerd vanuit Nederlands perspectief. De samenstellers wilden hiermee het misverstand wegnemen dat deze oorlog geen sporen zou hebben achtergelaten in de Nederlandse literatuur. Aan het woord komen dichters als J.C. Bloem, Herman Gorter en Hélène Swarth, maar ook bijvoorbeeld Jean-Louis Pisuisse, die wel gezien wordt als de grondlegger van de Nederlandse kleinkunst.

Verder online deze maand vier romans van Marijke Höweler, waaronder haar doorbraak Van geluk gesproken, en tien nieuwe jaargangen van Onze Taal. Daarin wordt deze keer onder andere gesproken over de foutste opmerkingen van mannen tegen vrouwen en de invloed op onze taal van Van Kooten en De Bie.

Klik hier voor een volledig overzicht van de nieuwe titels van juli/augustus.