gepubliceerd op 13 juni 2019
Rembrandt en de Universiteit Leiden

Vorige week verscheen in de media het bericht dat een tot nu toe onbekend document was gevonden over de studietijd van Rembrandt in Leiden. Het document, dat wordt bewaard in de Universiteitsbibliotheek, toont aan dat Rembrandt langer student was aan de Leidse universiteit dan altijd is aangenomen.

Nu ligt ook het boekje Rembrandt en de Universiteit Leiden in de winkel. In deze bundel, samengesteld door Jef Schaeps en Mart van Duijn, wordt een selectie uit de collecties van de Universiteit getoond en besproken: bronnen, documenten, etsen en tekeningen.

In Rembrandt en de Universiteit Leiden wordt een beeld geschetst van Rembrandts Leidse tijd, van zijn geboorte in 1606 tot aan zijn vertrek naar Amsterdam in 1631. Rembrandt schreef zich op 20 mei 1620 in als student letteren aam de Universiteit Leiden en deed dat, zoals uit deze publicatie zal blijken, in februari 1622 nog eens. Die inschrijving en herinschrijving worden in de Universiteitsbibliotheek bewaard, samen met talloze andere bronnen over Rembrandts leven en werk.

Rembrandt en de Universiteit Leiden, Leiden University Press, paperback, 64 pag., € 12,50

ISBN: 9789087283322